Rijk worden. Een droom van velen. Maar ook een droom waarvan velen zeggen dat deze nooit uit zal komen. Natuurlijk hoeft dit ook niet persé een doel te zijn, want echte rijkdom is niet te koop. Denk aan het hebben van familie, vrienden, tijd voor elkaar, gezondheid,  je geloof en de liefde. Allemaal dingen waarmee en waardoor je jezelf echt rijk kunt voelen. Deels komt rijkdom voort uit geluk hebben en gezond zijn, maar je kunt ook zelf stappen ondernemen om rijker te worden. En dan niet alleen financieel. Onderstaand deel ik graag mijn tips.


Overzicht
Alles begint met overzicht. Dus verzamel al die verschillende stapels papieren in huis, zoek ze uit en orden ze in een handig systeem (en houdt deze ook frequent bij!), zodat je nooit geen belangrijke documenten meer kwijt bent of rekeningen te laat betaalt (wat extra kosten met zich mee kan brengen) en je hebt weer overzicht in je papieren administratie. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Ik schreef hierover diverse blogs.

Tips voor het beheersen van de inkomende poststukken
Dé 5 belangrijkste administratiegeheimen voor je thuisadministratie

En vergeet natuurlijk ook niet om een overzicht te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, want pas wanneer je alle bedragen in één document ziet staan, heb je pas echt overzicht.

Jouw winst:
* meer rijkdom in geld, doordat je voorkomt dat je onnodig extra kosten maakt
* meer rijkdom in tijd, omdat je minder tijd kwijt bent aan het zoeken van documenten
* meer rijkdom in ruimte, omdat je door het uitzoeken en wegdoen van papieren die je niet meer nodig hebt ruimte creëert in huis en/of ruimte creëert voor andere dingen die er voor jou wél toedoen
* meer rijkdom in je hoofd, omdat je minder prikkels en zorgen hebt, omdat je weet dat je alle papieren netjes geordend hebt, je geen stapels papier meer in huis ziet en weet dat je belangrijke documenten altijd makkelijk terug kunt vinden


Inzicht
Naast het creëren van overzicht is het ook heel belangrijk om inzicht te krijgen en dan bedoel ik vooral inzicht in je financiën.  Dus pak je overzicht uit de vorige stap erbij en bekijk deze eens kritisch. Hoeveel geld komt er binnen? Waar gaat je geld maandelijks naar toe? Geef je niet teveel uit aan bepaalde posten? Wellicht zie je door dit overzicht dat je kunt besparen op je vaste lasten, terwijl je dit inzicht eerder niet had. Denk aan inzicht in je verzekeringen. Waar ben je nu eigenlijk voor verzekerd, hoeveel kost dit per maand en ben je niet dubbel verzekerd? Betaal je niet teveel aan hypotheek en zo ja, is bijvoorbeeld rentemiddeling een optie? Hoeveel geef je aan goede doelen en is dit voor een jou met jouw inkomsten een reëel bedrag of moet je je giften wellicht toch wat naar beneden bijstellen? Want hoe nobel het ook is om veel geld aan goede doelen te schenken, je moet er zelf natuurlijk niet onder lijden.

Een goed en inzichtelijk overzicht maken van je financiën is niet voor iedereen makkelijk. Daarom help ik mijn klanten graag met het maken van een goede basis voor hen, waar zij vervolgens zelf mee aan de slag en verder kunnen.

Jouw winst:
* meer rijkdom in geld, doordat je inzicht hebt in je financiën, onnodige dubbele kosten signaleert en hier actie op kunt ondernemen en omdat je weet of je uitgavenpatroon wel past bij je inkomen.
* meer rijkdom in tijd, omdat je na het maken van een overzicht deze in de toekomst alleen nog maar hoeft bij te houden
* meer rijkdom in je hoofd, want inzicht in je financiën geeft rust


Tijd
Tijd is geld, wordt wel gezegd. Daar ben ik het niet altijd mee eens, maar zo is het in sommige situaties zeker wel. Soms kun je bepaalde klussen of taken beter uitbesteden, omdat jij zo meer tijd over houd om te werken aan je eigen bedrijf of om te werken aan jezelf, tijd voor familie en vrienden waardoor relaties verdiepen en versterken of tijd voor ontspanning, waardoor je meer energie overhoud. Het is daarom ook goed om tijd te besteden aan je timemanagement wanneer je graag rijker wilt worden. Maak je hoofd leeg door op te schrijven wat je allemaal nog moet doen, maak hiervan een prioriteitenlijstje, plan belangrijke afspraken direct in in je agenda en kijk wat je kunt uitbesteden. Vergeet hierbij ook niet regelmatig wat ‘me time’ in te plannen, want ook jij bent belangrijk (of misschien moet ik wel zeggen: juist jij bent belangrijk!).

Jouw winst:
* meer rijkdom qua inzicht, want je hebt nu inzicht in wat er allemaal nog écht moet gebeuren
* meer rijkdom qua overzicht, want door het inplannen van je afspraken weet je weer precies wanneer wat van je verwacht wordt
* meer rijkdom in je hoofd, omdat je alles hebt opgeschreven en het niet meer hoeft te onthouden
* meer rijkdom in geld, omdat je door het uitbesteden van tijdrovende klussen meer tijd hebt om te besteden aan je eigen bedrijf, waardoor je omzet is toegenomen


Extra inkomsten
Wil je echt puur financieel rijker worden en verwacht je niet op korte termijn een loonsverhoging of het winnen van een jackpot? Dan kun je ook rijk worden door naast je huidige inkomen extra inkomsten te genereren. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt, leer beleggen (van een professional) of begin een side hustle. Misschien kun jij wel heel goed kleding maken op de naaimachine, schrijf je geweldige teksten of maak je van hout de mooiste dingen. Dit kun je alleen voor jezelf of voor familie doen, maar natuurlijk ook tegen betaling voor anderen. Jij kunt je hobby uitoefenen, wat je (hopelijk) energie geeft, en je verdient er ook nog eens een extraatje mee in geld wat jou weer financieel rijker maakt. Ik schreef al eens een blog over geld verdienen met opruimen.

Geld verdienen met opruimen

Jouw winst:
* meer rijkdom in geld, doordat je extra inkomsten hebt
* meer rijkdom in energie, doordat je doet wat je leuk vind
* meer rijkdom in ruimte, omdat je overbodige spullen verkoopt en materialen die je wellicht toch al in huis had opmaakt


Zoals je ziet zijn er vele manieren waarop je rijker kunt worden en dit hoeft niet altijd geld te betreffen. Rijkdom is natuurlijk een relatief begrijp, want wat voor de één heel veel geld is of rijk voelt, hoeft dit voor een ander niet te zijn. Door slim om te gaan met jouw tijd, geld en ruimte kun jij je een rijk mens voelen, ongeacht wat een ander daarvan vind. En daar gaat het om.Kun je wel wat hulp gebruiken met één van bovenstaande tips om rijker te worden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.