Rijk worden. Een droom van velen. Maar ook een droom waarvan velen zeggen dat deze nooit uit zal komen. Natuurlijk hoeft dit ook niet persé een doel te zijn, want echte rijkdom is niet te koop. Denk aan het hebben van familie, vrienden, tijd voor elkaar, gezondheid,  je geloof en de liefde. Allemaal dingen waarmee en waardoor je jezelf echt rijk kunt voelen. Deels komt rijkdom voort uit geluk hebben en gezond zijn, maar je kunt ook zelf stappen ondernemen om rijker te worden. En dan niet alleen financieel. Onderstaand deel ik graag mijn tips.

Eén van de grootste dilemma´s bij het opruimen in gezinnen is toch vaak het opruimen van de spullen van de kinderen. Want kinderen trekken nu eenmaal een heleboel spullen aan, nietwaar? Een tekening hier, knutselwerk daar, cadeautje hier, diploma daar en ga zo maar door. Als je niet ook af en toe deze spullen opruimt, dan leef je al snel in een soort jungle van spullen of in een speelgoedwinkel. Maar hoe pak je dit nu aan? In deze blog aandacht voor alle tekeningen en knutselwerkjes die de kinderen – meestal van school – mee naar huis krijgen en die ook wel eens tussen de stapels papieren van volwassenen terecht komen (waardoor ik ze dan weer tegenkom bij het organizen van de thuisadministratie ;-)). In deze blog neem ik graag mijn eigen dochter als voorbeeld.

Bij de afkorting EHBO denk jij waarschijnlijk aan: Eerste Hulp Bij Ongelukken (of wellicht Eerste Hulp Bij Opvoeden, mocht je kinderen hebben). Maar je kunt het principe van EHBO ook toepassen op organizing en opruimen, oftewel Eerste Hulp Bij Opruimen. Wat net als bij een ongelukje proberen we de noodzaak van opruimen ook vaak eerst op te lossen met een pleister (lees: even snel het ergste opruimen en schoonmaken voordat de visite komt). En als dat niet werkt, doen we er een verbandje om (lees: zoveel mogelijk spullen en papieren in kastjes proppen, zodat jijzelf of de visite maar niet ziet hoeveel rommel en spullen jij eigenlijk hebt). En pas als dat allemaal niet helpt (lees: de kasten kunnen niet meer dicht en je kunt je huis niet meer goed schoonmaken door alle spullen of papieren in huis), schakelen we een arts of in dit geval een deskundige in, zoals bijvoorbeeld een professional organizer. Dit kan in het geval van opruimen ook anders en ik vertel je graag hoe.

Er is een heuse trend gaande in 'opruimland', namelijk: ontspullen. Hierover zijn verschillende blogs en ook boeken geschreven. Wellicht ken je er wel een aantal. En die trend is zo gek nog niet! Want wat je niet hebt hoef je ook niet te onderhouden, kost je ook geen geld en energie, neemt geen ruimte in in je huis en met minder spullen kun je ook prima leven. Een goed voorbeeld hiervan is de minimalistische stroming waarbij mensen zoveel mogelijk uit het leven (willen) halen met zo min mogelijk spullen. De nadruk ligt hierbij vooral op de beleving en niet op bezit. Maar zelfs al van een beetje minder - daar hoef je geen echte minimalist voor te zijn of worden - worden we zeker gelukkiger, daar ben ik van overtuigd. 

Nog even en het vakantieseizoen komt er weer aan. Een seizoen waar veel mensen altijd weer erg naar uitkijken, omdat ze dan kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie. De invulling van een vakantie is voor iedereen weer anders. Dit is uiteraard mede afhankelijk van je wensen en budget. De één gaat graag naar een verre bestemming met het vliegtuig, de ander vindt het heerlijk om te gaan kamperen en weer een ander blijft liever thuis of moet thuisblijven vanwege zijn of haar financiële situatie of zoals nu: de corona crisis. 

Geld verdienen met opruimen. Je moet toegeven, dat klinkt geweldig toch?! Zo wil iedereen wel aan de slag. Mooi, laten we dan gelijk maar beginnen. Want om dit geld te kunnen gaan "verdienen" moet er eerst wel het één en ander gebeuren. Want hoe verdien je nu geld met opruimen? 

Heel simpel. Om geld te verdienen met opruimen hoef je helemaal geen professional organizer te zijn of een goed opruimboek te schrijven, want dat kun je ook als particulier (jij dus!) en wel door je huis en administratie eens goed onderhanden te nemen en op orde te brengen. Want loop eens een rondje door je huis of appartement en kijk eens hoeveel spullen je al in één oogopslag opvallen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt of niet gebruikt. Wellicht zitten hier zelfs wel waardevolle spullen bij die je kunt verkopen via Marktplaats, via een verkoopgroep op Facebook of een andere tweedehands website of winkel. Zeker wanneer je eens wat dieper in je kasten gaat kijken, zul je spullen en/of kleding tegenkomen die je niet gebruikt of draagt, maar die je nog wel prima kunt verkopen. En daar kun je dan toch weer een mooi “zakcentje” mee verdienen!  

Je kent de uitdrukking vast wel: iemand van het kastje naar de muur sturen of van het kastje naar de muur gestuurd worden. Iemand voor niets een heen en weer laten lopen. Niet echt bepaald een positieve uitdrukking, want jijzelf of die ander wordt daar niet blij van. Denk maar eens aan van die instanties die je aan de telefoon steeds maar weer doorverbinden van de ene afdeling weer terug naar de andere.

Toch is dit ook de fout die veel mensen maken wanneer zij gaan opruimen. Zij blijven niet op de plaats waar zij bezig zijn, maar verlaten regelmatig de zogeheten focusplek om iets elders in huis op te gaan ruimen. En wat meestal begint met één item opruimen in een laatje verderop in dezelfde ruimte, eindigt er vaak in dat het hele laatje wordt opgeruimd en de focusplek wordt vergeten. Of ze gaan wel weer terug naar de focusplek, maar doen hetzelfde nog een keer met een nieuw item. Oftewel: ze werken van het kastje naar de muur. Niet bepaald effectief, want dit kost een heleboel tijd en energie. Ik gaf niet voor niets eerder al eens de tip om tijdens het opruimen te focussen op de plaats waar je aan het werk bent, omdat ik weet dat dit de meest effectieve manier is die je het meeste oplevert.

Tegenwoordig zijn "we" druk. We moeten veel (denken we) en leggen de lat voor onszelf hoog. We willen presteren op het werk, aandacht en tijd vrijmaken voor de kinderen, een leuke echtgenoot / echtgenote of partner zijn, een rijk sociaal leven hebben, continu online en bereikbaar zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is niet voor niets dat er juist in deze tijd zoveel mensen last hebben van stressklachten. Zij ervaren een continu gevoel van druk en moeten en gaan hun eigen grenzen voorbij.