Eén van de grootste dilemma´s bij het opruimen in gezinnen is toch vaak het opruimen van de spullen van de kinderen. Want kinderen trekken nu eenmaal een heleboel spullen aan, nietwaar? Een tekening hier, knutselwerk daar, cadeautje hier, diploma daar en ga zo maar door. Als je niet ook af en toe deze spullen opruimt, dan leef je al snel in een soort jungle van spullen of in een speelgoedwinkel. Maar hoe pak je dit nu aan? In deze blog aandacht voor alle tekeningen en knutselwerkjes die de kinderen – meestal van school – mee naar huis krijgen en die ook wel eens tussen de stapels papieren van volwassenen terecht komen (waardoor ik ze dan weer tegenkom bij het organizen van de thuisadministratie ;-)). In deze blog neem ik graag mijn eigen dochter als voorbeeld.


Toen mijn creatieve dochter zes jaar oud was (inmiddels is ze alweer negen), gebruikte ik haar al eens als voorbeeld voor mijn tips. Mijn dochter houdt en hield heel erg van tekenen, knutselen en knippen en plakken. Toen ze in groep 3 zat mochten ze van de juf voor schooltijd of als ze tijd over hadden een kleurplaat pakken en lekker gaan kleuren. En dan kwamen er ook nog oefenblaadjes met letters en woordjes bij of haar dictees. Het gevolg: er kwamen soms op een dag wel zo’n vijf kleurplaten, tekeningen en/of oefenblaadjes mee naar huis (en dat vijf dagen in de week). En allemaal waren ze natuurlijk mooi en moesten ze bewaard blijven. Zij had toen in de woonkamer een eigen tafeltje (deze staat er nog steeds, maar inmiddels moet ze hem delen met een broertje en zusje ;-)) om aan te kleuren met daarnaast een kastje met drie lades. In die lades horen vouwblaadjes, stiften, stempels en dat soort dingen. Maar door die grote stroom tekeningen en kleurplaten werden ze regelmatig ook volgepropt met papier wat daar niet thuishoorde, waardoor de lades regelmatig niet meer open of dicht konden en er grote stapels papier op het tafelblad kwamen te liggen. Misschien is het wel een herkenbare situatie bij jou in huis. Maar aangezien het tafeltje in de woonkamer staat, is het toch wel prettig als het er in ieder geval enigszins opgeruimd uit ziet.

tekeningen en dergelijke

Hoe heb ik dit opgelost? Ik heb toen voor mijn dochter (en inmiddels ook voor mijn zoon) een staande tijdschriftcassette gekocht (zo eentje die je ook kunt gebruiken bij het ordenen van je thuisadministratie) die ze zelf mocht versieren. Inmiddels zit haar tijdschriftcassette dan ook onder de vrolijke stickers. In deze cassette stoppen we (nu nog steeds) al haar tekeningen en wat ze nog meer aan papier vanuit school mee krijgt en wil bewaren. Als de cassette vol is, moet ze uitzoeken wat ze wil bewaren en wat er weg kan. Want tekeningen die in eerste instantie vaak heel waardevol lijken te zijn, zijn het soms na een paar dagen of een week ineens niet meer. Diploma’s haal ik er overigens wel uit. Die bewaar ik in een insteekhoesje in een ordner voor haar, want die zijn leuk voor later. Net als echt hele bijzondere knutselwerkjes of tekeningen, maar dit zijn er slechts een paar per jaar.

Het uitzoeken van al haar tekeningen en dergelijke laat ik haar bewust zelf doen. Ten eerste zijn het haar tekeningen of dictees en wie ben ik om te bepalen welke hiervan het meest waardevol voor haar is? En ten tweede leert ze zo ook het belang van opruimen. Want soms moet je nu eenmaal iets ouds weg doen, voordat er plaats is voor iets nieuws. Anders wordt het één grote stapel die helemaal niet meer te overzien is en dan lukt het zelf opruimen zeker niet meer. Het resultaat van deze opruimsessies is dat er nu geen papier meer in de lades verdwijnt wat er ook niet in thuis hoort. Hierdoor heeft ze meer overzicht en kan ze gemakkelijker haar andere spulletjes terugvinden. Dat is trouwens ook nog wel een dingetje, dat op orde houden van de lades, want ze zijn hier toch regelmatig nog iets kwijt. Maar de lades kunnen nu in ieder geval wel fatsoenlijk open en dicht en de stapels papier zijn weg, dat is al een grote plus. Zeker nu ze er inmiddels ook nog een broertje en zusje bij heeft die ook 'papier verzamelen'.