Eerder schreef ik op mijn facebookpagina een bericht over het organizen van documenten met een emotionele lading, oftewel: emo-organizing. In deze blog geef ik graag wat tips voor het uitzoeken van deze documenten, want hoewel het uitzoeken en organiseren van ‘gewone’ papieren al een lastig karwei kunnen zijn, zijn deze ‘emo-documenten’ vanwege de emoties die erbij komen kijken vaak nog lastiger om uit te zoeken. Maar met deze tips gaat het je vast lukken!

Tip 1
Mijn eerste tip is: zorg dat eerst alle andere papieren uitgezocht en opgeruimd zijn. Leg de emotionele papieren, foto’s en kaarten tijdelijk even aan de kant. Stop ze bijvoorbeeld even in een L-mapje (ook wel dossiermapje genoemd) of meerdere wanneer het er veel zijn of in een lege (schoenen)doos. Want als je eerst alle ‘makkelijke’ papieren organiseert, dan ontwikkel je – naar mate je langer bezig bent – vanzelf ‘gevoel’ voor wat je wel nog moet of wilt bewaren en waar je afscheid van kunt nemen (lees: kunt versnipperen of weggooien bij het oud papier). Dit helpt je om ook bij het uitzoeken van documenten met een emotionele waarde of lading makkelijker beslissingen te kunnen nemen.

Tip 2

Besluit wat je met de emotionele documenten wilt doen. En dan bedoel ik niet het uitzoektraject waarbij je besluit wat je wel of niet wilt bewaren, maar ik bedoel: wil je ze in een doos bewaren (zo ja, van welke grootte en in welke doos?) of in een map wellicht. Of misschien heb je er een andere bestemming voor. Waar je ook voor kiest (het kan natuurlijk ook een combinatie zijn, zoals een doos voor dierbare foto’s en kaarten en een map voor documenten), zorg dat je dit in huis hebt voordat je de emotionele papieren uit gaat zoeken. Er zijn diverse (online) winkels waar je deze handige opbergmaterialen kunt kopen.

Tip 3

Ga aan de slag! Kies een rustig moment (waarop je zonder afleiding kunt werken) wanneer je lekker in je vel zit, want emotionele documenten uitzoeken vraagt soms veel van je, en bepaal vooraf hoeveel tijd je aan de slag wilt gaan. De klus hoeft namelijk niet in één keer geklaard te worden. Probeer hem echter wel binnen een afgebakende tijd af te ronden (een week, twee weken of bij veel uitzoekwerk een maand bijvoorbeeld).
Pak alle kaarten, papieren en foto’s één voor één uit de eerder gemaakte emo-mapjes of emo-doos en beslis direct wat ermee moet gebeuren. Wil je het houden of mag het weg? Wil je echt al die geboortekaartjes houden of misschien alleen die van de kinderen van familie en goede vrienden? Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor trouwkaarten. En de kaarten die je laatst voor je verjaardag kreeg. Zijn ze bijzonder en wil je ze bewaren of kun je misschien het gebaar waarderen, maar de kaarten zelf weg doen?
Een goede vraag die je jezelf kunt stellen tijdens het uitzoeken is: heeft dit NU (nog) waarde voor mij? Want kaarten of documenten die in het verleden misschien wel heel belangrijk voor je waren, hoeven dat nu niet meer te zijn. Mensen en omstandigheden veranderen tenslotte en waarom zou je ze dan nog steeds bewaren?

Tip 4

Als je alle ‘emo papieren’ uitgezocht hebt, stop ze dan direct in de doos en/of map die je daarvoor bestemd had. Want als je dat niet direct doet, dan gaan ze opnieuw door je huis heen zwerven. En dat willen we natuurlijk niet.

Tip 5

Tot slot nog een vijfde tip: schoon regelmatig je emo-doos of emo-map op met behulp van bovenstaande tips en vul eventueel aan met nieuwe foto’s, kaarten en dergelijke die je wilt bewaren. Zo zorg je ervoor dat je alleen datgene behoud wat je koestert en wat echt waarde voor je heeft, zonder allerlei extra ‘emotionele ballast’.


Ik hoop dat bovenstaande tips je tot hulp zijn wanneer je aan de slag gaat met het uitzoeken van emotionele papieren. Lukt het je toch niet of wil je liever hulp van iemand die naast je staat op het moment van uitzoeken en die je helpt bij het maken van de beslissingen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met mij op.