“Ja zeggen kost tijd, daarom zeg ik voornamelijk nee.” Jon Kabat-Zin in Flow

Ben je ook geneigd om snel ja te zeggen wanneer iemand je iets vraagt? Bijvoorbeeld op het werk wanneer de baas vraagt of je die ene klus - waar je geen tijd voor hebt - "even" op wilt pakken. Of thuis wanneer een vriend, vriendin, kennis of familielid je om hulp vraagt, precies op het moment dat je eigenlijk al in een spagaat staat. Of misschien wel wanneer je als ZZP’er een aanvraag krijgt voor werk waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Zeg je dan toch ja? 

Dat voelt niet fijn hè? Ja zeggen, terwijl je eigenlijk nee zou moeten of willen zeggen. Toch doen de meesten van ons dit in mindere of meerdere mate wel eens. Maar het kan anders. Wil je weten hoe? Lees dan onderstaande tips voor meer inspiratie om eens wat vaker nee te zeggen of in ieder geval niet direct ja. 

Tip 1: Slaap er een nachtje over
Op veel dingen die van je gevraagd worden hoef je niet direct ja te zeggen. Zeg gerust dat je er later even op terugkomt of dat je eerst even in je agenda wilt kijken of je er tijd voor hebt. Het voelt misschien voor jezelf een beetje raar, maar niemand zal je raar aankijken wanneer je dit zegt.

Tip 2: Bedenk je of jij degene bent die deze taak moet doen
Stel je wordt voorgedragen voor een bestuursfunctie binnen jouw sportvereniging. Een hele eer natuurlijk en je zou het graag willen doen, maar je bent net aan een nieuwe en drukke baan begonnen en je hebt het druk met je gezin, dus je hebt er op het moment eigenlijk geen tijd voor. Bedenk dan bij jezelf of jij echt degene bent die deze functie moet invullen. Want wees eens eerlijk, j bent vast niet het enige lid van de sportvereniging die deze taak zou kunnen vervullen. Als het je nu niet past, zeg dat dan ook eerlijk. En je hoeft je hierbij helemaal niet te verontschuldigen of uit te leggen waarom je nee zegt, want je bent die ander echt geen verklaring schuldig. Maar maak jouw nee ook weer niet te bot, breng hem wel vriendelijk ;-)

Tip 3: Nee zeggen is geen beperking
Besef je dat je jezelf niet beperkt door nee te zeggen. Door vaker nee te zeggen geef je jezelf juist meer vrijheid. Vrijheid om te doen wat jij leuk vind, vrijheid om jouw aandacht en tijd als ZZP’er te besteden aan die klanten of opdrachten waar je echt blij van word of echt graag energie in wilt steken, vrijheid om tijd door te brengen met jouw gezin of vrijheid om tijd te besteden aan je hobby. Zo kun je die dingen doen die jou energie geven en dat maakt het leven leuker.

Tip 4: Je wijst niemand af
Besef jezelf dat wanneer je nee tegen iemand zegt, dat je niet die persoon afwijst, maar alleen zijn of haar vraag of verzoek. Deze gedachte kan je wellicht helpen om het nee zeggen gemakkelijker te maken.

Tip 5: Je mag van gedachten veranderen
Soms heb je al gezegd dat je iets wel zult doen, maar achteraf zie je er toch liever vanaf. In veel gevallen is jouw ja gemakkelijk terug te draaien, dus doe het dan ook. Vertel de ander zo snel mogelijk dat je er toch vanaf ziet, zodat diegene de tijd heeft om een andere oplossing te zoeken. Je zult zien dat je daarna een enorme opluchting voelt. 

Vind je het na het lezen van bovenstaande tips nog steeds lastig om nee te zeggen? Bijvoorbeeld omdat er een kans is dat de ander boos wordt? Dan helpt het misschien om jezelf af te vragen wat je erger vind: vind je het erger dat die ander boos is of vind je het erger wanneer je dingen tegen jouw zin in doet om de ander te “pleasen”? Een assertiviteitscursus kan ook uitkomst bieden.

Het kan ook helpen om voor jezelf een overzicht te maken van alle taken en projecten die op jouw bordje liggen en van de taken en projecten die je graag nog zou willen doen. Zo krijg je een goed overzicht van waar jouw tijd heen gaat en kunt je voor jezelf bepalen welke taken je misschien kunt afstoten of welke verzoeken je moet afwijzen (met een vriendelijke nee), zodat je meer tijd en ruimte krijgt voor de taken of projecten die je graag zou willen doen, maar waar het nu maar niet van komt.


Wil je meer weten over tijd- en agendamanagement? Ook hierbij kan ik jou als professional organizer helpen, zowel zakelijk als privé. Neem gerust eens vrijblijvend contact met mij op, dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen hierin.