We kennen het waarschijnlijk allemaal wel: een klus of taak die op jouw bordje ligt en die je echt niet kunt uitbesteden, maar waar je ontzettend tegenop ziet. Dit kan bijvoorbeeld het schrijven van een rapport zijn op het werk, het plegen van een vervelend of lastig telefoontje, het wegwerken van een berg wasgoed of het opruimen van je huis of administratie zijn. Wat het ook is, het is vaak een klus of taak die we het liefst zouden willen blijven uitstellen. Maar dat helpt je niks, want er komt een moment dat die taak toch echt uitgevoerd moet gaan worden. En hoe kun je die dan het best en meest effectief aanpakken?


Stap 1: Plan die klus of taak in in je agenda

Plan de klus of taak die je eigenlijk moet gaan doen, maar waar je totaal geen zin in hebt of waar je tegenop ziet, in in je agenda. Het beste tijdstip hiervoor is de ochtend. Niet pas in de middag, want de kans is klein dat je er dan ook daadwerkelijk nog aan toekomt. Plus dat je er dan ook nog eens de hele ochtend tegenaan blijft hikken. Ze zeggen niet voor niets: van uitstel komt afstel. Er kunnen gedurende de dag namelijk altijd andere taken bijkomen, zodat je niet meer aan die vervelende klus of taak toekomt en hem door moet schuiven naar de volgende dag. Wéér een dag tegen die klus of taak aanhikken. Niet fijn. Daarom: plannen die klus!

Stap 2: Houd je aan je planning
Nu heb je bij stap 1 die vervelende klus of taak eindelijk voor morgenochtend ingepland in je agenda. Hartstikke goed! Maar nu is het natuurlijk wel van belang dat je je ook aan je planning houd en morgenochtend gelijk aan de slag gaat, want anders krijg je die vervelende klus alsnog niet geklaard. Lees verder bij stap 3 hoe je jezelf gemotiveerd krijgt om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Stap 3: Beloon jezelf
Wanneer je aan de slag gaat met die vervelende klus of taak is het goed om jezelf te motiveren en gemotiveerd te houden. Want juist dan ben je erg vatbaar voor afleidingen om je heen die de uitvoering niet ten goede zullen komen. Alles om maar niet aan die klus of taak te hoeven denken, toch? Beloof jezelf bijvoorbeeld dat je na die klus of taak even vijf of tien minuten mag ontspannen met een kop koffie op de bank of achter je bureau of geef jezelf eens een vrije middag. Dit geeft je de tijd om te ontladen en weer nieuwe energie op te doen.

Stap 4: Ga direct aan de slag
Wacht bij de start van je (werk)dag niet te lang met aan de slag gaan. ’s Ochtends ben je nog fris en heb je nog voldoende energie om de klus of taak aan of op te pakken. En het is toch heerlijk wanneer je na afloop deze klus of taak van je to do lijstje mag afstrepen?! Je zult merken dat het je een gevoel van bevrijding en opluchting geeft dat je die vervelende klus toch aangepakt hebt en dat je je nu kunt richten op de leukere klussen of bezigheden van de dag. 

Stap 5: Geniet
Misschien een beetje een rare laatste tip, geniet, maar weet je nog van die beloning uit stap 2? Daar mag je nu van gaan genieten want je hebt die vervelende klus toch maar weer mooi geklaard. Goed gedaan! Wat een fijn gevoel hè, dat die klus nu eindelijk van je to do lijstje af is?! En mocht je nog eens tegen een vervelende klus of taak opzien, dan pak je gewoon weer even dit stappenplan erbij :-)


Heb je na het lezen van dit stappenplan nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen bij het klaren van die vervelende klus? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.