Er is een heuse trend gaande in 'opruimland', namelijk: ontspullen. Hierover zijn verschillende blogs en ook boeken geschreven. Wellicht ken je er wel een aantal. En die trend is zo gek nog niet! Want wat je niet hebt hoef je ook niet te onderhouden, kost je ook geen geld en energie, neemt geen ruimte in in je huis en met minder spullen kun je ook prima leven. Een goed voorbeeld hiervan is de minimalistische stroming waarbij mensen zoveel mogelijk uit het leven (willen) halen met zo min mogelijk spullen. De nadruk ligt hierbij vooral op de beleving en niet op bezit. Maar zelfs al van een beetje minder - daar hoef je geen echte minimalist voor te zijn of worden - worden we zeker gelukkiger, daar ben ik van overtuigd. 

Tegenwoordig hebben de meesten van ons veel spullen in huis. En niet alleen veel spullen die we gebruiken, denk hierbij aan een smartphone, televisie, één of meerdere tablets en/of speelgoed voor de kinderen, maar ook veel spullen die we ooit nodig gehad hebben of die we misschien ooit nog wel eens gaan gebruiken. Denk aan spullen van de baby uitzet (maxicosi, babykleertjes etc.), potjes en pannetjes van oma, reserve keukengerei, nog meer speelgoed of andere leuke spulletjes zonder bestemming. Velen van jullie zullen zich hier vast wel in herkennen en daarom slaat een steeds grotere groep mensen Nederland massaal aan het ontspullen. Ze willen af van het teveel aan spullen in huis wat vaak zorgt voor onrust, ergenissen en (een teveel aan) prikkels. Ze willen meer ruimte in huis en hoofd en meer genieten van de dingen die er echt toe doen. 

Ontspullen klinkt leuk en lekker makkelijk, want je doet gewoon wat spullen in een zak en weg ermee. Toch? Niet dus. Want wat doe je nu precies weg en wat houd je? Wat doe je met spullen met emotionele waarde? Waar breng je wat naar toe of ga je nog iets verkopen? Denk hierbij aan goede doelen, familie, vrienden of kennissen, de milieustraat, Marktplaats etcetera. Zomaar wat vragen die nu tijdens het schrijven van deze blog in me opkomen. Dus zo simpel is dat ontspullen nog niet. Zeker niet voor mensen die verwoede verzamelaars zijn. Natuurlijk zijn er ook spullen die velen van ons wel makkelijk weg kunnen doen. Denk hierbij aan spullen die kapot zijn, die makkelijk vervangbaar zijn of spullen die je eigenlijk al lang weg wilde doen, maar waar je nooit de moeite voor genomen hebt waardoor het nu nog steeds in je huis ligt. Wil je ook gaan ontspullen, maar weet je niet waar te beginnen? Begin dan bij de laatstgenoemde groep. Dan is de kop eraf, heb je een begin gemaakt en kun je tevreden zijn. Je hebt het toch maar gedaan! En wanneer je eenmaal een poosje bezig bent met ontspullen (en opruimen), zul je zien dat beslissingen nemen steeds makkelijker wordt en je steeds makkelijker overbodige spullen wegdoet. Als je op dat moment aangekomen bent, kun je beginnen met het uitzoeken van de moeilijkere spullen, zoals items met een emotionele waarde (denk aan: brieven, dagboeken, erfstukken etcetera).
keep calm and declutter 1
Wanneer je aan de slag gaat met ontspullen en zeker ook in de periode erna, is het van groot belang dat er niet met dezelfde vaart ook weer spullen bijkomen. Oftewel, koop geen onnodige nieuwe items en neem geen spullen van anderen over die je eigenlijk niet nodig hebt. Koop alleen iets ter vervanging van iets wat kapot is (en wat je echt niet kunt missen) en gooi het kapotte item dan ook direct weg. Ik gaf op mijn Facebookpagina al eens als tip: "Iets nieuws er in? Dan iets ouds eruit!" Zo zorg je ervoor dat je huis niet opnieuw vol slibt met overbodige spullen of dat je veel tijd kwijt bent aan opruimen, maar maak je ruimte om het genieten van alles wat je nog wel hebt (en koestert), van mooie ervaringen en het levert je ook nog eens een besparing op in je uitgaven! Ontspullen is zo gek nog niet ;-)