Je kent de uitdrukking vast wel: iemand van het kastje naar de muur sturen of van het kastje naar de muur gestuurd worden. Iemand voor niets een heen en weer laten lopen. Niet echt bepaald een positieve uitdrukking, want jijzelf of die ander wordt daar niet blij van. Denk maar eens aan van die instanties die je aan de telefoon steeds maar weer doorverbinden van de ene afdeling weer terug naar de andere.

Toch is dit ook de fout die veel mensen maken wanneer zij gaan opruimen. Zij blijven niet op de plaats waar zij bezig zijn, maar verlaten regelmatig de zogeheten focusplek om iets elders in huis op te gaan ruimen. En wat meestal begint met één item opruimen in een laatje verderop in dezelfde ruimte, eindigt er vaak in dat het hele laatje wordt opgeruimd en de focusplek wordt vergeten. Of ze gaan wel weer terug naar de focusplek, maar doen hetzelfde nog een keer met een nieuw item. Oftewel: ze werken van het kastje naar de muur. Niet bepaald effectief, want dit kost een heleboel tijd en energie. Ik gaf niet voor niets eerder al eens de tip om tijdens het opruimen te focussen op de plaats waar je aan het werk bent, omdat ik weet dat dit de meest effectieve manier is die je het meeste oplevert.


Vind je dit ook zo lastig? Wees gerust, je bent niet de enige. Daarom zijn er ook professional organizers. Zij staan je bij tijdens grote en moeilijke opruimklussen en helpen je (op een positieve manier) er aan te herinneren dat je tijdens het opruimen op je focusplek moet blijven. En geven je tips vanuit hun ervaring die ervoor zorgen dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Het inhuren van een professional organizer kost je dan (eenmalig) wel geld, maar het levert je ook zoveel op dat het het zeker ook waard is. Want van de coaching en gedragsverandering profiteer je niet éénmalig, maar je verdere leven. Je moet dit dan ook zien als een investering in jezelf.

Tot slot nog een (gratis) tip van mij: er zit ergens ook wel weer iets positiefs in het opruimen van het kastje naar de muur. Want we focussen tijdens het opruimen vaak op de kastjes en laatjes waarin veel rommel ligt die ons onrustig maakt, maar vergeten daarbij de muren van ons huis. Want ook die kunnen te vol hangen met schilderijen, foto’s en andere paperassen, waardoor ze onrust veroorzaken. Dus loop wanneer je een bepaalde ruimte aan het opruimen bent ook de muren eens na op onnodige spullen.

Wil je meer informatie en weten wat ik als professional organizer voor je kan betekenen? Neem gerust eens contact met mij op via het contactformulier of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.